«Η διαμεσολάβηση βοηθάει στην οικονομία χρόνου & κόστους στην επίλυση διαφορών…»

«Η διαμεσολάβηση βοηθάει στην οικονομία χρόνου & κόστους στην επίλυση διαφορών…»

Τα νέα δεδομένα που διέπουν το πλαίσιο της διαμεσολάβησης, όπως αυτά ορίζονται από τον νόμο που ψηφίστηκε στις 30 Νοεμβρίου, παρουσιάστηκαν εχθές στα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, από τη δικηγόρο-ψυχολόγο και εκπαιδεύτρια διαμεσολάβησης, Θεοδώρα Θανασούλη.

Οι νέες διατάξεις προβλέπουν ως υποχρεωτικό το στάδιο της αρχικής συνεδρίας διαμεσολάβησης σε συγκεκριμένες ιδιωτικές διαφορές, είτε οικογενειακές είτε αρμοδιότητας των Μονομελών και Πολυμελών Πρωτοδικείων. Στο ίδιο πλαίσιο, οι δικηγόροι είναι πλέον υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τους πελάτες τους για τη δυνατότητα που έχουν να επιλύσουν εξωδικαστικά τις διαφορές τους, μέσω της διαμεσολάβησης, εξήγησε η κα. Θανασούλη, σημειώνοντας πως “εκείνοι που θα επιλέξουν αυτόν τον τρόπο, δεν έχουν κάτι να χάσουν, πιθανότατα όμως να κερδίσουν”.

“Είναι ένας θεσμός ευρέως γνωστός παγκοσμίως, λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια εξαιρετικά στην Αμερική και σε ευρωπαϊκές χώρες, και η εμπειρία δείχνει ότι, πλέον, και στην Ελλάδα, όσοι τον επιλέγουν μένουν ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα”, πρόσθεσε η ίδια. Κάλεσε επίσης τους δικηγόρους “να αγκαλιάσουν τη διαμεσολάβηση, ως εναλλακτικό τρόπο επίλυσης διαφορών”, αφού όπως υποστήριξε, “αυτό βοηθάει πολύ στην οικονομία του χρόνου και του κόστους”. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ορεστιάδας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για την ενημέρωση των 60 και πλέον ενεργών μελών του.

Άννα Μεμετζή: «Η διαμεσολάβηση δεν είναι πανάκεια, αλλά μία ευκαιρία πολιτισμένης επίλυσης διαφορών»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου, Άννα Μεμετζή, εξέφρασε την άποψη ότι οι όποιες επιφυλάξεις υπάρχουν στον δικηγορικό κόσμο σχετικά με τη διαμεσολάβηση και τις νέες διατάξεις που τη ρυθμίζουν, αφορούν στην υποχρεωτικότητα ορισμένων εξ αυτών, απέδωσε ωστόσο την αντίθεση που εκφράζεται από μερίδα του νομικού κλάδου, εν μέρει στην έλλειψη ενημέρωσης.

“Η διαμεσολάβηση δεν είναι πανάκεια, τουλάχιστον, όμως, δίνεται η δυνατότητα να διερευνηθεί εάν υπάρχει “χώρος” για μία πολιτισμένη, εξωδικαστική επίλυση διαφορών, επωφελή και για τις δύο πλευρές. Είναι ένα θετικό βήμα για την κοινωνία…”, ανέφερε συγκεκριμένα η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας. Η ίδια υπογράμμισε πως “οι συμβιβασμοί που προκύπτουν από μία διαμεσολάβηση επικυρώνονται από τα δικαστήρια και έχουν το ίδιο κύρος και την ίδια αξία και ισχύ με αυτούς μίας δικαστικής απόφασης, και σε ό,τι αφορά την εκτελεστότητά τους.

Πηγή : ert.gr

Σχετικά Άρθρα